Nepravá želví polévka

Želví polévka je stále považována za jednu z nejexkluzivnějších polévek na světě. Jenže želv povážlivě ubývá a tak želví maso raději nahradíme hovězí oháňkou. Máme pro vás má recept, který pochází z Kuchařek první republiky.

Suroviny:

750 g hovězí oháňky
250 g hovězích kostí
100 g kořenové zeleniny (kousek celeru, mrkev, petržel)
sůl
pár kapek madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína
hladkolistá petrželka

Na žloutkové knedlíčky:

5 žloutků z natvrdo uvařených vajec
150 g hladké mouky
sůl

Postup:

1. Omyté oháňky a kosti zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, trochu osolte, uveďte do varu a pak na mírném plameni vařte nejméně 2 hodiny (klidně i víc), až bude maso úplně měkké.

2. Vývar sceďte, maso oberte z kostí, zbavte nevzhledných částí a vraťte spolu se zeleninou zpět do polévky. Dochuťte solí a vínem.

3. Přísady na knedlíčky utřete v misce na tvárnou hmotu a pak tvarujte malé knedlíčky. Povařte je asi 10 minut v mírně osolené vodě, rozdělte do misek nebo do talířů a zalijte vývarem. Na talíři polévku posypte najemno nakrájenou petrželkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.