Nepravá želví polévka
Želví polévka je stále považována za jednu z nejexkluzivnějších polévek na světě. Jenže želv povážlivě ubývá a tak želví maso raději nahradíme hovězí oháňkou. Máme pro vás má recept, který pochází z Kuchařek první republiky.
Suroviny:
750 g hovězí oháňky
250 g hovězích kostí
100 g kořenové zeleniny (kousek celeru, mrkev, petržel)
sůl
pár kapek madeirského (nebo jiného sladkého dezertního) vína
hladkolistá petrželka
Na žloutkové knedlíčky:
5 žloutků z natvrdo uvařených vajec
150 g hladké mouky
sůl
Postup:
1. Omyté oháňky a kosti zalijte ve velkém hrnci 2 litry studené vody, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, trochu osolte, uveďte do varu a pak na mírném plameni vařte nejméně 2 hodiny (klidně i víc), až bude maso úplně měkké.
2. Vývar sceďte, maso oberte z kostí, zbavte nevzhledných částí a vraťte spolu se zeleninou zpět do polévky. Dochuťte solí a vínem.
3. Přísady na knedlíčky utřete v misce na tvárnou hmotu a pak tvarujte malé knedlíčky. Povařte je asi 10 minut v mírně osolené vodě, rozdělte do misek nebo do talířů a zalijte vývarem. Na talíři polévku posypte najemno nakrájenou petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.