Gruzínská polévka adžapsandali

Další klasickou gruzínskou polévkou pro tento týden je adžapsandali, polévka z vařeného lilku. A protože jsou Gruzínci velmi pohostinní, naservírovali by vám k ní přílohy, pečivo a aperitiv v podobě domácí pálenky. Recept připravila paní Mančo Toidze z pražské Polévkárny.

Suroviny:

1 kg lilku
500 g brambory
500 g rajčat
100 g čerstvého koriandru
50 g petržele
2 červené papriky
2 cibule
2 stroužky česneku
lžička soli
lžička pálivé papriky z feferonu
2 dl olivového oleje

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lilky na něm z obou stran opečte.

2. V druhém hrnci osmažte najemno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené brambory. Až se brambory na cibulce propečou, přidejte čerstvá rajčata a litr vody a vařte 10 minut.

3. Do polévky přidejte lilky a na proužky nakrájenou papriku a vařte 15 minut.

4. Na závěr přidejte koření, které se vařit nemusí - česnek, koriandr, petržel a podávejte.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.