Čočka s cuketou

Červená čočka pochází z Turecka, dnes je ale rozšířená po celé Asii a zvykáme si na ni i u nás. Při vaření s ní neztratíte tolik času jako s ostatnímu druhy, protože je bez slupky a je tedy hotová velmi rychle. Má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index, takže pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Také dnešní recept připravila Andrea Brzobohatá, zakladatelka sdružení Antimeningokok.cz.

Suroviny:

sáček červené čočky
cibuli
1 cuketa
rajčatový protlak
sušená rajčata
bujon bez glutamátů

Postup:

1. Čočku uvařte ve vodě.

2. Na pánvičce zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou cuketu a bujon, osolte.

3. Zalijte trochou vody a poduste. Až cuketa změkne, přidejte čočku, nakrájená rajčata a protlak.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.