Hříbkový krém se závitky z garnátů a pancetty

Udělejte si doma malou Itálii! Gastronomický časopis La Cucina Italiana vychází už od roku 1929. Šéfredaktorka jeho české mutace Kateřina Reimitzová pro nás dnes vybrala snadný recept na lahodnou hříbkovou polévku – ovšem v italském stylu.

Suroviny:

350 g hříbků
16 ocásků garnátů
16 plátků pancetty
šalotka
česnek
hladká mouka
máslo
bobkový list, tymián
zeleninový vývar
čerstvá smetana
extra panenský olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Očistěte houby, nakrájejte je na kousky a nechte stranou dvě celé houby na závěrečnou dekoraci.

2. Nasekejte půlku šalotky a nechte ji po dobu 2 minut zesklovatět v kastrolu s oříškem másla. Osolte, opepřete, provoňte bobkovým listem, přidejte houby a nechte je 3 – 4 minuty nasáknout aroma, potom přilijte vývar a nechte vařit dalších 7 – 8 minut.

3. Vyloupejte garnáty a obalte je plátky pancetty.

4. Rozřeďte 15 g mouky se 2 lžícemi smetany a přidejte k povařeným houbám. Přiveďte k varu, potom vypněte a rozmixujte, aby vznikl hladký krém.

5. Zahřejte v kastrolu 2 lžíce oleje s jedním stroužkem stlačeného česneku a s lístky z jedné větvičky tymiánu, orestujte 1 minutu garnáty s houbami, které jste předtím dali stranou a které jste nyní nakrájeli na tenké plátky.

6. Podávejte se závitky z garnátů a s plátky hub.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.