Mrkvová polévka

Fotografka Hana Major Sládková a její maminka Jana Sládková sbírají a vymýšlejí recepty. V jejich Tradiční venkovské kuchařce najdete především pokrmy z ovoce a zeleniny. Dnes pro vás připravily jednoduchou mrkvovou polévku.

Suroviny:

olivový olej
500 g mrkve
3 - 4 brambory
1 cibule
zeleninový bujón
litr vody
sůl, kari
250 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
hrst petrželky

Postup:

1. Připravte si větší hrnec, rozehřejte v něm olej a nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova.

2. Přidejte pokrájenou mrkev a orestujte.

3. Přidejte nakrájené brambory, bujón, zalijte vodou a osolte. Polévku vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny.

4. Rak rozmixujte na hladký krém, přidejte koření, zalijte smetanou a zjemněte máslem. Mírně povařte a ihned podávejte. Na talíři posypejte čerstvou petrželkou a dozdobte smaženou houskou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.