Tagliatelle s pestem z medvědího česneku s opečenou slaninou a smetanou
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík hledá při vaření inspiraci hlavně v regionu Valašska. Rád používá i suroviny, které se svými lidmi sbírá v tamních lesích a na loukách - například medvědí česnek, který použijete v dnešním receptu.
Suroviny:
330g hladké mouky
3 vejce
150 g slaniny
250 ml smetany
medvědí česnek
slunečnicový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Lístky medvědího česneku opláchněte, osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem, solí a pepřem. Pesto dejte do skleníčky a zavíčkujte. V lednici tak vydrží celý rok.
2. Do kotlíku odvážte mouku, rozklepněte 3 vejce a propracujte do hladka. Nechte odpočinout v lednici.
3. Z hotového těsta vyrobte těstoviny - pokud nemáte strojek na těstoviny, těsto nakrájejte na dlouhé nudle.
4. Uvařet těstoviny v osolené vodě.
5. Na pánví orestujte nakrájenou slaninu a přidejte uvařené tagliatelle. Podlijte smetanou a popřípadě i vodou, ve které jste těstoviny vařili.
6. Zlehka opepřete a přidejte 2 lžičky pesta z medvědího česneku. Povařte dohromady asi 2 minuty.
7. Naservírujte do talířů a posypte sýrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.