Metyja s povidly sypaná mákem

Metyja je typické rychlé jídlo, které se na Valašsku připravuje už léta. Recept připravil šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Suroviny:

300 g uvařných brambor
cukr moučka podle chuti
1 lžíce mletého máku
50g másla
2 lžíce povidel

Postup:

1. Brambory rozmačkejte s cukrem a rozpuštěným máslem.

2. Potřete povidly, posypte mákem a podávejte.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.