Dušená dančí plec na víně s celerovým pyré

Zanedlouho začíná sezóna divočiny, tak vám jistě přijde vhod recept šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radka Davida, který k dušené dančí pleci na víně připravil pyré z celeru a restované žampióny.

Suroviny:

0,1 l slunečnicového oleje
1 kg dančí plece
300 g cibule
0,5 l červeného vína
1 l zvěřinového vývaru
bobkový list
rozmarýn
sůl
cukr krupice

Postup:

1. Na oleji orestujte cibuli na kostičky do tmavého základu, přidejte dančí líčka nakrájená na kostky, osolte, opepřete, orestujte.

2. Přidejte červené víno, vyvařte ho a nakonec maso podlijte vývarem. Duste pozvolna doměkka. Maso vyjměte, svařte na hustší omáčku a dle potřeby zahustěte jíškou.

3. Provařte 30 minut. Dochuťte solí a cukrem.

Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada

Celerové pyré:

400 g celeru
200 g 33% smetany
200 g mléka
100 g kuřecího vývaru
1 stroužek česneku

Postup:

1. Oloupaný celer nakrájejte na plátky, zalijte mlékem, smetanou a vývarem, přidejte česnek a pozvolna vařte doměkka.

2. Rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí.

Restované žampiony:

40 g slunečnicového oleje
160 g žampiónů
petrželka
sůl
mletý kmín

Postup:

1. Žampiony nakrájejte na čtvrtky a orestujte na oleji, osolte, přidejte mletý kmín a nasekanou petrželku.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.