Litý koláč s meruňkami a drobenkou

Nevíte co s meruňkami? Upečte si tradiční moravský koláč z řidšího kynutého těsta, kterému se říká lité. Recept pro vás našla Štěpánka Duchková v Kuchařce první republiky. Knihu připravila Eva Všetíčková.

Suroviny:

Na kvásek:

100 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
1 lžíce hladké mouky
21 g čerstvého droždí

Na těsto:

400 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
250 ml mléka
1 kg meruněk
50 g rozpuštěného másla
rum

Na drobenku:

125 g polohrubé mouky
60 g másla
60 g krupicového cukru

Postup:

1. Na kvásek rozpusťte v mléce cukr, rozmíchejte mouku, rozdrobené droždí a zakryté nechte vzejít.

2. Do mísy prosejte mouku se solí. Vlijte k ní kvásek, žloutky, zbylý cukr, vlažné mléko a olej a vypracujte řidší těsto, hustotou podobné lívancovému, na kterém se tvoří vzduchové bubliny. Jeho povrch poprašte trochou mouky, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě vykynout.

3. Na plech s pečicím papírem vlijte vykynuté těsto, stěrkou namočenou ve vodě ho rozetřete po celé jeho ploše a poklaďte půlkami meruněk, řezem nahoru.

4. Posypejte drobenkou vytvořenou z uvedených surovin a pečte 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Ještě horký koláč pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.