Jakokulajda s marinovanými hříbky
Tato hustá krémová polévka vás okouzlí vůní čerstvého kopru a úžasnou chutí čerstvých marinovaných hub. Recept pro nás připravila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste to podle něj!
Suroviny:
1 zralé avokádo
2 větší mrkve
kousek celerové bulvy (asi polovina objemu mrkve)
5 malých hříbků nebo žampionů
svazek čerstvého kopru
2 až 3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje
lžíce sójové omáčky
Postup:
1. Houby nakrájejte na menší kousky a nechte zhruba 3 hodiny marinovat v oleji a sójové omáčce.
2. Dužinu z avokáda rozmixujte s očištěnou mrkví a celerem, přidejte teplou vodu, abyste dosáhli požadované hustoty a teploty polévky. Dochuťte citronovou šťávou.
3. Kopr nasekejte najemno. Část vmíchejte do polévky a část odložte na ozdobení.
4. Do každého talíře vložte marinované houby a polévku ještě dozdobte nasekaným koprem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.