Pivní recepty: Kachna na pivu s nádivkou

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Kachna na pivu s nádivkou

Doba přípravy: 100 minut

Suroviny:

kachna
750 ml piva
sůl
tymián
100 g kachních jater
šunka
máslo
2 rohlíky
vejce
2 cibule
pepř
petrželová nať

Postup:

1. Kachnu omyjte, zvenku i zevnitř okořeňte tymiánem, osolte a naplňte nádivkou.

2. Nádivku uděláte tak, že na másle zpěníte najemno posekanou cibuli, na ní orestujete na kostičky nakrájená játra, podlijete pivem a krátce podusíte. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíte pivem, přidáte vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíte a opepříte.

3. Na závěr do směsi zamícháte nakrájená podušená játra.

4. Kachnu s nádivkou zašijte, posolte a vložte na pekáč. Pečte zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.