Pivní recepty: Pivní štrúdl

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivní štrúdl

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

2 lžíce octa
skořice
cukr
strouhané jablko
rozinky
oříšky
tuk na vymazání
10 lžic svrchně kvašeného tmavého piva
2 žloutky
250 g tuku
500 g hladké mouky

Postup:

1. Hladkou mouku, tuk, žloutky, ocet a pivo smíchejte v nelepivé těsto. Nechte odpočinout a pak těsto rozdělte na 4 díly.

2. Jablka oloupejte a nastrouhejte.

3. Z každého dílu vyválejte plát, na který dejte nastrouhaná jablka, posypte cukrem se skořicí, sekanými oříšky a rozinkami.

4. Pivní štrůdl zamotejte, dejte na vymazaný plech a pečte dorůžova.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.