Pivní recepty: Vepřové koleno na pivě
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Vepřové koleno na pivě
Suroviny:
3 vepřová kolena
500 ml černého piva
15 stroužků česneku
4 cibule
8 lžic plnotučné hořčice
mletá sladká paprika
nové koření
pepř černý celý
bobkový list
kmín
300 ml vody na podlití
tmavá instantní jíška nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy
mletý černý pepř
sůl
provázek
hořčice
čerstvý strouhaný křen
Postup:
1. Vepřové koleno vykostěte, kůži nakrojte na mřížky a do masa řádně vetřete hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujte a dobře svažte provázkem.
2. Vložte do pekáče, osolte, okmínujte, zasypte hrubě krájenou cibulí, přidejte nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijte pivem, zakryjte alobalem nebo poklicí a dejte péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny.
3. V průběhu pečení maso podlévejte a přelévejte. Jakmile je maso měkké, odkryjte alobal a maso dopékejte na barvu a dokřupava.
4. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijte do hrnce, zredukujte a lehce dohustěte jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochuťte.
5. Z masa odstraňte provázek.
6. Prokrojené koleno podávejte se šťávou a bramborem. Doplňte hořčicí a strouhaným křenem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.