Rybí omáčka velouté

Když připravujete rybu a nepečete ji rovnou vcelku, zbyde vám kost a hlava. Je škoda je vyhazovat, protože z nich můžete připravit omáčku k rybě. Říká se jí velouté. Zkuste si ji připravit podle šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

1 l rybího vývaru z jakékoliv ryby
3 cibule šalotky
50 g másla
3 cl koňaku (můžete použít buď armagnac nebo brandy)
1/2 l bílého suchého vína
3 dl nejméně 30procentní smetany
sůl
pepř - nejlépe červený a celé kuličky

Postup:

1. Šalotku nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na másle. Zastříkněte armagnacem a hned poté přidejte bílé víno, které svařte na jednu třetinu.

2. Přidejte přecezený rybí vývar a opět ho svařte na třetinu.

3. Přidejte smetanu pokojové teploty a vše provařte dohromady, až vznikne omáčka. Je dobré ji solit až na závěr. Omáčku totiž hodně redukujeme a mohlo by se stát, že by tam zbylo moc soli.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.