Jahody s omáčkou sabayone a šampaňským

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

100 g cukru krupice
6 žloutků
1 dcl kvalitního bílého vína - nemusí být suché
1 vanilkový lusk
půl sklenky šampaňského
jahody (na 3 porce stačí půlkilová vanička)

Postup:

1. Z vanilkového lusku vyjměte semínka a dejte do misky spolu se žloutky, vínem a cukrem. Tuto směs potom šlehejte metlou ve vodní lázni, dokud nedosáhnete konzistence omáčky. (Pokud byste chtěli omáčku podávat studenou, je potřeba ji během chladnutí stále míchat.)

2. Těsně před podáváním do omáčky přidáme připravené šampaňské.

3. Omyté a nakrájené jahody omáčkou buď polijeme, nebo omáčku servírujeme v mističce a jahody v ní namáčíme.