Sladká maková pomazánka s divokými rostlinami

Makovou pomazánku s divokými rostlinami ocení hlavně děti milující vše sladké. Zkuste si ji připravit podle receptu od přední odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové.

Suroviny:

1 jablko
2 lžíce rozinek
2 lžíce dýňových semínek
4 lžíce máku
velká dvouhrst pampeliškových listů, mladých kopřivových výhonků a horních mladých výhonků svízele

Postup:

1. Dýňová semínka namočte přes noc do studené vody. Rozinky přes noc také namočte ale jen do trošky vody tak, aby byly lehce ponořené.

2. V čisté lokalitě nasbírejte plevel. Opláchněte ho a vložte do mixéru.

3. Umelte mák.

4. Dýňová semínka propláchněte, sceďte a vložte do mixéru. Přidejte pokrájené jablko i s jadérky. Přidejte rozinky i s vodou, ve které se namáčely, umletý mák a umixujte dohladka.

5. Podávejte na plátcích jablíčka, celeru, mrkve nebo na listech salátu.

Poznámka:

Tato pomazánka obsahuje vynikající kombinaci vápníku (mák), zinku (dýňová semínka) a hořčíku (zelené rostliny).

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.