Sladká maková pomazánka s divokými rostlinami
Makovou pomazánku s divokými rostlinami ocení hlavně děti milující vše sladké. Zkuste si ji připravit podle receptu od přední odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové.
Suroviny:
1 jablko
2 lžíce rozinek
2 lžíce dýňových semínek
4 lžíce máku
velká dvouhrst pampeliškových listů, mladých kopřivových výhonků a horních mladých výhonků svízele
Postup:
1. Dýňová semínka namočte přes noc do studené vody. Rozinky přes noc také namočte ale jen do trošky vody tak, aby byly lehce ponořené.
2. V čisté lokalitě nasbírejte plevel. Opláchněte ho a vložte do mixéru.
3. Umelte mák.
4. Dýňová semínka propláchněte, sceďte a vložte do mixéru. Přidejte pokrájené jablko i s jadérky. Přidejte rozinky i s vodou, ve které se namáčely, umletý mák a umixujte dohladka.
5. Podávejte na plátcích jablíčka, celeru, mrkve nebo na listech salátu.
Poznámka:
Tato pomazánka obsahuje vynikající kombinaci vápníku (mák), zinku (dýňová semínka) a hořčíku (zelené rostliny).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.