Svěží mátový dezert
Máta patří k oblíbeným a často používaným bylinkám u nás. Není náročná na pěstování a má vynikající mentolovou chuť a vůni. Zkuste si připravit svěží mátový dezert podle receptu Wlasty Hlinkové, odbornice na raw stravu.
Suroviny:
4 velká bio jablka
jeden bio citron
hrst lístků čerstvé divoké máty
6 lžic panenského kokosového oleje
15 vypeckovaných datlí
lžíce strouhaného kokosu
Postup:
1. V čisté lokalitě nasbírejte mátu.
2. Datle umelte v mlýnku na maso, nebo posekejte na drobné kousky, smíchejte s kokosem a vypracujte těsto na korpus. Těsto namačkejte na dno formičky.
3. Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej.
4. Jablka nakrájejte a i s jádřinci vložte do mixéru. Přidejte opláchnutou mátu, citronovou šťávu, rozpuštěný kokosový olej a umixujte dohladka.
5. Směs nalijte na korpus a dejte do ledničky ztuhnout – nejlépe přes noc. Než budete servírovat, opatrně vyjměte dezert z formy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.