Chřest s holandskou omáčkou a máslovou strouhankou

Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný z restaurace Vidličky a nože. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.

Suroviny na 4 porce:

1 kg bílého královského chřestu
4 žloutky
300 g másla
100 g cukru
Sůl a pepř
1 kg brambor
pažitka
strouhané bílé pečivo
citrónová šťáva

Postup:

1. Očištěný bílý chřest vložte celý do vroucí vody se solí, cukrem a máslem a vařte 5 - 8 minut.

2. Žloutky s pár kapkami citrónové šťávy vyšlehejte v páře na dvojnásobek objemu. Odstavte a přišlehejte rozpuštěné máslo. Dochuťte pepřem a solí.

3. Strouhanku opečte na másle. Podávejte s vařenými bramborami posypanými pažitkou.