Segedínský guláš, který zvládne i začátečník
Každý z nás se někdy dostane do situace, že se o sebe musí postarat sám - i když dosud spoléhal, pokud šlo o jídlo, že mu vždy někdo uvaří. Stravovat se v restauracích je finančně dost náročné, jíst stále jen koupená hotová jídla zase neprospívá příliš našemu zdraví. Nezbývá tedy, než se ke sporáku stoupnout sám nebo sama. Kuchařka pro úplné začátečníky je přesně ta kniha, která by vám tuto situaci mohla zjednodušit. Recepty, které jsme pro vás vybrali jsou klasické, jednoduché a chutné.
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny:
150 g vepřové plece nebo libový bůček
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky soli
špetka kmínu
1 dl vody
150 g kysaného zelí
1 dl zakysané nebo sladké smetany
1 lžička hladké mouky
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostky.
2. Cibuli nakrájenou na kostičky osmažte na sádle.
3. Přisypte papriku a zamíchejte.
4. Vložte maso a opečte ho (asi 5 minut).
5. Posolte a přidejte kmín.
6. Podlijte vodou a duste asi 15 minut. Občas zamíchejte.
7. Když je maso poloměkké, přidejte nakrájené kysané zelí a za občasného míchání duste vše doměkka (asi 15 minut).
8. Mouku rozmíchejte ve smetaně. Přilijte k masu a zamíchejte.
9. Za občasného míchání ještě povařte 3–4 minut.
10. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.