Čočka nakyselo s vejcem
Zvolili jsme pro vás recept z Kuchařky pro úplné začátečníky. To zvládne úplně každý!
Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny na namáčení čočky
Suroviny:
100 g čočky
3 dl + 0,5 dl vody
1 bobkový list
1 lžíce oleje
½ cibule
1 lžička hladké mouky
1–2 lžičky octa
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
Postup:
1. Čočku namočte asi do trojnásobného množství vody na 2 hodiny.
2. Namočenou čočku uvařte s bobkovým listem v téže vodě doměkka (25 minut).
3. Cibuli nakrájejte nadrobno.
4. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.
5. Cibuli zaprašte moukou, zalijte 0,5 dl vody a promíchejte.
6. Do takto vzniklé omáčky přilijte podle chuti ocet a povařte ji 2–3 minuty.
7. Uvařenou čočku slijte.
8. Čočku vložte do omáčky, podle chuti osolte a prohřejte.
9. Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo smaženým nebo s opečenou klobásou či párkem.
TIP:
Je možné použít čočku předvařenou, kterou není nutné předem namáčet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.