Čočka nakyselo s vejcem

Zvolili jsme pro vás recept z Kuchařky pro úplné začátečníky. To zvládne úplně každý!

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny na namáčení čočky

Suroviny:

100 g čočky
3 dl + 0,5 dl vody
1 bobkový list
1 lžíce oleje
½ cibule
1 lžička hladké mouky
1–2 lžičky octa
½ lžičky cukru
½ lžičky soli

Postup:

1. Čočku namočte asi do trojnásobného množství vody na 2 hodiny.

2. Namočenou čočku uvařte s bobkovým listem v téže vodě doměkka (25 minut).

3. Cibuli nakrájejte nadrobno.

4. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.

5. Cibuli zaprašte moukou, zalijte 0,5 dl vody a promíchejte.

6. Do takto vzniklé omáčky přilijte podle chuti ocet a povařte ji 2–3 minuty.

7. Uvařenou čočku slijte.

8. Čočku vložte do omáčky, podle chuti osolte a prohřejte.

9. Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo smaženým nebo s opečenou klobásou či párkem.

TIP:

Je možné použít čočku předvařenou, kterou není nutné předem namáčet.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.