Čočka nakyselo s vejcem
Zvolili jsme pro vás recept z Kuchařky pro úplné začátečníky. To zvládne úplně každý!
Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny na namáčení čočky
Suroviny:
100 g čočky
3 dl + 0,5 dl vody
1 bobkový list
1 lžíce oleje
½ cibule
1 lžička hladké mouky
1–2 lžičky octa
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
Postup:
1. Čočku namočte asi do trojnásobného množství vody na 2 hodiny.
2. Namočenou čočku uvařte s bobkovým listem v téže vodě doměkka (25 minut).
3. Cibuli nakrájejte nadrobno.
4. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.
5. Cibuli zaprašte moukou, zalijte 0,5 dl vody a promíchejte.
6. Do takto vzniklé omáčky přilijte podle chuti ocet a povařte ji 2–3 minuty.
7. Uvařenou čočku slijte.
8. Čočku vložte do omáčky, podle chuti osolte a prohřejte.
9. Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo smaženým nebo s opečenou klobásou či párkem.
TIP:
Je možné použít čočku předvařenou, kterou není nutné předem namáčet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka