Ajvar podle receptu Tomáše Vobořila

Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.

Suroviny:

200 g lilku
600 g červené papriky
30 g česneku
100 g cibule
20 ml oleje
5 g uzené mleté papriky
sůl a pepř

Postup:

1. Papriky a lilek položte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do rozpálené trouby a pečte při 160°C asi 35 minut. Klidně zeleninu trošku přetáhněte do tmava. Chytí nahořklou až uzenou chuť. Pokud ji rádi nemáte, tak pečte jen 25 minut.

2. Po vytáhnutí lilek a papriky překryjte utěrkou nebo fresh folií, aby se zapařily. Paprikový „striptýz“ pak bude mnohem jednodušší.

3. Nakrájejte cibuli najemno. V pánvi rozehřejte olej a vhoďte cibuli. Lehce zapečte a přihoďte uzenou papriku. Pečte cca 2-3 minuty na mírném ohni a následně přihoďte česnek.

4. Sloupejte papriky, odstraňte semínka a vhoďte do nádoby spolu s cibulí. Nakonec přihoďte lilek, sůl, pepř a případně ještě česnek.

5. Vše rozmixujte na tuhý krém.