Cukeťáky podle receptu Tomáše Vobořila
Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.
Suroviny:
500 g cukety
150 g celeru
2 stroužky česneku
3 větvičky čerstvé nebo i sušené majoránky
200 g kukuřičné mouky
3 vejce
sůl a pepř
přepuštěné máslo na pečení
Postup:
1. Omyjte cuketu, nastrouhejte najemno. Přendejte do cedníku a vedle uvařte vodu. Cuketu prolejte horkou vodou (dostanete z ní přebytek vody a líp se následně peče). Vyždímejte, nebo nechte odkapat a vraťte do mísy.
2. Nastrouhejte celer najemno. Přidejte česnek, sekanou majoránku, vejce, sůl, pepř a kukuřičnou mouku. Směs by měla být tuhá (měla by se lepit, ne rozpadat).
3. Do pánve si dejte větší množství přepuštěného másla nebo rostlinného oleje. Rozehřejte a na rozpálený olej lžící pokládejte tenké placičky. Opečte a následně naskládejte na papírové ubrousky, aby se přebytečný tuk odsál.
4. Jako doplněk můžete nakájet papriku a rajčata, smíchat se zakysanou smetanou, osolit, opepřit a přidat pažitku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.