Okurková limonáda podle receptu Naší kavárny

Recepty Naší kavárny, která sídlí přímo v centru Thomayerovy nemocnice, jsou jednoduché a svěží.

Přímo v kavárně vás obslouží zaměstnanci z řad rodičů a dalších příbuzných těžce nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Jsou to lidé, kteří se rozhodli intenzivně pečovat o své hospitalizované dítě, a to i za cenu ztráty zaměstnání. Právě v Naší kavárně dostali příležitost, jak nezůstat úplně bez prostředků.

Recepty pro nás připravili manažer Naší kavárny Oldřich Široký a ředitelka spolu Lékořice Miroslava Flemrová.

Okurková limonáda

Ingredience:

1,5 l perlivé vody
1 salátová okurka
2 polévkové lžíce třtinového cukru
2 citróny

Postup:

1. Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na větší kousky, vložte do mixéru a rozmixujte do konzistence pyré.

2. Přidejte přibližně 0,5 litru perlivé vody a nechte odpočinout 10 minut v chladničce.

3. Vylouhovanou okurkovou směs přelijte přes sítko do džbánu, vymačkejte šťávu z citrónů a oslaďte dle chuti třtinovým cukrem.

4. Přidejte kostky ledu, kterými rozhodně nešetřete, a připravený nápoj nechte vychladnout v chladničce.

5. Při servírování je vhodné doplnit led (pokud roztál) a ozdobit okurkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.