Omeleta se šampaňským
Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.
Suroviny na jednu omeletu:
3 vejce
30 g másla
sůl
pepř
půl sklenky šampaňského nebo dobrého šumivého vína
nastrouhaný tvrdý kravský sýr, nejlépe comté
Postup:
1. Vejce důkladně rozšlehejte a přidejte do nich polovinu másla a sýr. Rozpalte pánev s druhou polovinou másla.
2. Důležitá věc je, posolit a opepřit směs až těsně před vylitím na pánev, jinak by omeleta zřídla. Ve chvíli, kdy ji osolíte a pepříte, přidejte i šampaňské. Kombinace másla a vína udělá omeletu nadýchanou a vláčnou.
3. Máslo na pánvi udělá na omeletě krásnou voňavou hnědou kůrčičku. Ihned po upečení podávejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.