Papriková polévka podle receptu Tomáše Vobořila

Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.

Suroviny:

750 g červených paprik/kapií
1 chilli paprička (volitelně)
500 g rajčat
200 g lilku
150 g cibule
300 ml vody nebo zeleninového vývaru
2–3 stroužky česneku
100 g másla
200 g kešu
100 g jarní cibulky
5 g sladké červené papriky
sůl a pepř

Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 160°C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.

2. Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájejte si jarní cibulku. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.

3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plamenu, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.

4. Z trouby vyndejte rajčata, vykoupejte je ve studené vodě a zbavte slupek. Vyřízněte „bubáka“, nakrájejte na větší kousky a vhoďte do základu polévky.

5. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte papriky ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky.

6. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a také vhoďte do základu polévky. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém.

7. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně chilli papričkou. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.