Pečený bůček s jablečnou omáčkou

Také dnes pro vás máme recept z Tradiční venkovské kuchařky. Jde o jídlo pro labužníky, které vás možná překvapí netradiční kombinací surovin. Hana Major Sládková vás přesvědčí, že i bůček můžete doplnit jablečnou omáčkou.

Suroviny:

600 g vepřového bůčku
sůl, kmín
majoránka, čerstvý tymián

Jablečná omáčka:

2 jablka
25 g másla
2 velké lžíce krupicového cukru

Postup:

1. Tučnou stranu bůčku s kůží nařízněte ostrým nožem do mřížky.

2. Maso ze všech stran osolte a okořeňte, položte na pekáček a mírně podlijte vodou. Pečte přikryté v mírně vyhřáté troubě do změknutí.

3. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky, vložte do kastrůlku a zalijte asi 2 lžícemi vody.

4. Duste asi 3 - 4 minuty, až se jablka rozvaří. Přidejte máslo a oslaďte podle chuti. Můžete rozmixovat tyčovým mixérem do hladka.

5. Podávejte s brambory nebo s chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.