Pečený mořský ďas s fíky a houbami

Vařit jako v Itálii není těžké, přesvědčte se sami. Kateřina Reimitzová, šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana dnes vybrala recept na mořského ďasa.

Suroviny:

900 g filetu z mořského ďasa
150 ml zeleninového vývaru
100 g červené cibule
100 g bílého hroznového vína
40 g hlívy
40 g ořechů
40 g čerstvých hřibů
40 g šalotky
4 fíky
suché bílé víno
česnek, sůl

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na velmi tenká kolečka, hlívu a hřiby na tenké plátky, šalotku a fíky na kousky. Kuličky vína nakrájejte na poloviny.

2. Filet mořského ďasa dejte do ohnivzdorné nádoby, přidejte cibuli, hroznové víno, houby, fíky, ořechy a 1 rozmáčknutý neoloupaný stroužek česneku, osolte.

3. Přidejte sklenku vína a vývar.

4. Pečte 40 minut v horkovzdušné troubě při teplotě 200 °C. Po upečení ihned podávejte.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.