Pečený mořský ďas s fíky a houbami
Vařit jako v Itálii není těžké, přesvědčte se sami. Kateřina Reimitzová, šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana dnes vybrala recept na mořského ďasa.
Suroviny:
900 g filetu z mořského ďasa
150 ml zeleninového vývaru
100 g červené cibule
100 g bílého hroznového vína
40 g hlívy
40 g ořechů
40 g čerstvých hřibů
40 g šalotky
4 fíky
suché bílé víno
česnek, sůl
Postup:
1. Cibuli nakrájejte na velmi tenká kolečka, hlívu a hřiby na tenké plátky, šalotku a fíky na kousky. Kuličky vína nakrájejte na poloviny.
2. Filet mořského ďasa dejte do ohnivzdorné nádoby, přidejte cibuli, hroznové víno, houby, fíky, ořechy a 1 rozmáčknutý neoloupaný stroužek česneku, osolte.
3. Přidejte sklenku vína a vývar.
4. Pečte 40 minut v horkovzdušné troubě při teplotě 200 °C. Po upečení ihned podávejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.