Pivní recepty: Pivovarský řízek

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivovarský řízek

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny:

0,5 kg vepřového řízku
1 vejce
100 ml piva
6 lžic hladké mouky
hladká mouka na obalení
olej
200 g brambor
česnek
majoránka
sůl

Postup:

1. Vepřové řízky naklepejte, okořeňte česnekovou solí a obalte v hladké mouce.

2. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, okořeňte, smíchejte s moukou, pivem a vejcem. Vše důkladně promíchejte.

3. Ve vzniklé hmotě obalte připravené maso a smažte v horkém oleji.

4. Pivovarský řízek podávejte se zeleninou.