Pivní recepty: Pivovarský řízek
K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.
Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
Pivovarský řízek
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
0,5 kg vepřového řízku
1 vejce
100 ml piva
6 lžic hladké mouky
hladká mouka na obalení
olej
200 g brambor
česnek
majoránka
sůl
Postup:
1. Vepřové řízky naklepejte, okořeňte česnekovou solí a obalte v hladké mouce.
2. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, okořeňte, smíchejte s moukou, pivem a vejcem. Vše důkladně promíchejte.
3. Ve vzniklé hmotě obalte připravené maso a smažte v horkém oleji.
4. Pivovarský řízek podávejte se zeleninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.