Pivní recepty: Slaninová polévka s pivem a krutony

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Slaninová polévka s pivem a krutony

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny:

2 kostky bujónu
3 větší cibule
150 g anglické slaniny
4 plátky bílé veky
drcený kmín
pepř mletý
majoránka
1 l pšeničného piva
1 l vody
2 lžíce másla
pažitka / petrželka

Postup:

1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu na malé kostičky. Slaninu opečte, přidejte cibuli a opékejte ji, až je sklovitá.

2. Přilijte pivo a vodu, přiveďte k varu a přidejte bujón.

3. Přidejte drcený kmín, majoránku, mletý pepř a vařte mírným varem 5 minut.

4. Mezitím nakrájejte plátky veky na centimetrové nudličky a opečte na másle dokřupava.

5. Polévku podle potřeby dosolte a přidejte čerstvou sekanou petrželku a pažitku. Opečenou bílou veku dejte do talíře a polévkou přelijte.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.