Plněná rajčata podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
4 velká zralá rajčata
4 plátky bílého toustového chleba
2–3 stroužky prolisovaného česneku
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce sekané petržele
2 lžičky rozemnuté majoránky
sůl a pepř
Postup:
1. Rajčata překrojte na polovinu, osolte a obrácené je nechte 1 hodinu vykapat na mřížce nebo na cedníku.
2. Olivový olej smíchejte s rozetřeným česnekem a touto směsí potřete plátky chleba z obou stran, aby změkly. Trochu oleje s česnekem si nechte na pokapání naplněných rajčat.
3. Z rajčat vydlabejte malou lžičkou střed s jadérky a dužinu rozkrájejte. Chléb rozsekejte spolu s bylinkami a promíchejte s rajčaty. Touto směsí budete plnit dutinu rajčat.
4. Do dutiny rajčat vtlačte co nejvíce náplně a pokapejte ji zbylou směsí oleje a česneku.
5. Troubu nebo gril rozehřejte na 200 °C.
6. Rajčata poskládejte do zapékací mísy a nechte je v troubě zapékat asi 5 minut při nižší teplotě. Pak ještě teplotu zvyšte, aby rajčata na povrchu trochu zhnědla.
7. Podávejte jako předkrm, ale hodí se i jako příloha k hovězímu masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.