Polévka z mrkve a klobásy podle receptu Roberta Bezděka
Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím receptu. Jeho snem je inspirovat lidi k dobrému vaření.
Ingredience:
50 g margarínu
2 cibule
3 stroužky česneku
1 kg mrkve
1 lžička římského kmínu
2 vaničky zeleninového bujónu
150 g španělské pikantní klobásy chorizo nebo jiné uzené klobásy
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry
Postup:
1. Cibuli a česnek nasekejte najemno. V polévkovém hrnci rozehřejte margarín. Přidejte cibuli a česnek a restujte 5 minut.
2. Přidejte kmín a nastrouhanou mrkev. Vše restujte dalších 5 minut.
3. Přidejte 1,5 l vody a bujón. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut na mírné teplotě.
4. Do hrnce přilijte citronovou šťávu. Povařte ještě 2 minuty.
5. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku. Podávejte s opečenou klobásou chorizo navrch posypanou citronovou kůrou.
Tip:
Tuto báječnou polévku můžete pro doplnění chuti a vůně obohatit o namletý koriandr.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.