Polévka z mrkve a klobásy podle receptu Roberta Bezděka

Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím receptu. Jeho snem je inspirovat lidi k dobrému vaření.

Ingredience:

50 g margarínu
2 cibule
3 stroužky česneku
1 kg mrkve
1 lžička římského kmínu
2 vaničky zeleninového bujónu
150 g španělské pikantní klobásy chorizo nebo jiné uzené klobásy
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry

Postup:

1. Cibuli a česnek nasekejte najemno. V polévkovém hrnci rozehřejte margarín. Přidejte cibuli a česnek a restujte 5 minut.

2. Přidejte kmín a nastrouhanou mrkev. Vše restujte dalších 5 minut.

3. Přidejte 1,5 l vody a bujón. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 15 minut na mírné teplotě.

4. Do hrnce přilijte citronovou šťávu. Povařte ještě 2 minuty.

5. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku. Podávejte s opečenou klobásou chorizo navrch posypanou citronovou kůrou.

Tip:

Tuto báječnou polévku můžete pro doplnění chuti a vůně obohatit o namletý koriandr.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.