Recept Heleny Rytířové: Královská pečeně

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

1,5 kg vepřové pečeně bez kosti (karé)
1,5 l mléka
sůl a pepř
1 citron
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce oleje
50 g másla
1 stroužek česneku
1 lžíce světlé jíšky
1/2 kelímku šlehačky

Postup:

1. Vepřové karé ze všech stran osolte a opepřete. V hrnci ohřejte mléko až k bodu varu a odstavte, aby nepřeteklo. Nádobu, ve které budete maso vařit, rozehřejte, rozpusťte v ní máslo, na něm opečte stroužek česneku a snítku rozmarýnu, až se vše rozvoní.

2. Citron pečlivě omyjte a okrájejte z něj spirálku kůry. Nejlépe to jde škrabkou na brambory. Kůru přidejte do máslové směsi.

3. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a maso prudce opečte z obou stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

4. Pečeni přendejte do nádoby s máslem a zalijte ji svařeným mlékem tak, aby byla do 3/4 ponořená. Nádobu zakryjte poklicí a pečeni vařte po dobu 2 hodin na mírném ohni (stupeň 4). S masem nesmíte během vaření hýbat, aby se na něm stačila utvořit krusta z mléka a koření.

5. Pečeni nechte v mléce vystydnout a pak ji opatrně plochou obracečkou podeberte a přendejte na prkénko. (Lépe je servírovat pečeni druhý den. Maso zabalené v alobalu dejte do lednice, lépe se pak krájí.)

6. Zbylou šťávu přeceďte do jiného kastrolu. Zahustěte ji lžící světlé jíšky, přidejte šťávu z poloviny citronu a 10 minut povařte. Přidejte šlehačku, nechte omáčku trochu zchladnout a rozmixujte ji.

7. Pečeni můžete podávat s bramborem nebo jen se salátem posypaným směsí pražených semínek.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.