Recept Heleny Rytířové: Královská pečeně
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
1,5 kg vepřové pečeně bez kosti (karé)
1,5 l mléka
sůl a pepř
1 citron
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce oleje
50 g másla
1 stroužek česneku
1 lžíce světlé jíšky
1/2 kelímku šlehačky
Postup:
1. Vepřové karé ze všech stran osolte a opepřete. V hrnci ohřejte mléko až k bodu varu a odstavte, aby nepřeteklo. Nádobu, ve které budete maso vařit, rozehřejte, rozpusťte v ní máslo, na něm opečte stroužek česneku a snítku rozmarýnu, až se vše rozvoní.
2. Citron pečlivě omyjte a okrájejte z něj spirálku kůry. Nejlépe to jde škrabkou na brambory. Kůru přidejte do máslové směsi.
3. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a maso prudce opečte z obou stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
4. Pečeni přendejte do nádoby s máslem a zalijte ji svařeným mlékem tak, aby byla do 3/4 ponořená. Nádobu zakryjte poklicí a pečeni vařte po dobu 2 hodin na mírném ohni (stupeň 4). S masem nesmíte během vaření hýbat, aby se na něm stačila utvořit krusta z mléka a koření.
5. Pečeni nechte v mléce vystydnout a pak ji opatrně plochou obracečkou podeberte a přendejte na prkénko. (Lépe je servírovat pečeni druhý den. Maso zabalené v alobalu dejte do lednice, lépe se pak krájí.)
6. Zbylou šťávu přeceďte do jiného kastrolu. Zahustěte ji lžící světlé jíšky, přidejte šťávu z poloviny citronu a 10 minut povařte. Přidejte šlehačku, nechte omáčku trochu zchladnout a rozmixujte ji.
7. Pečeni můžete podávat s bramborem nebo jen se salátem posypaným směsí pražených semínek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.