Rybí omáčka velouté

Když připravujete rybu a nepečete ji rovnou vcelku, zbyde vám kost a hlava. Je škoda je vyhazovat, protože z nich můžete připravit omáčku k rybě. Říká se jí velouté. Zkuste si ji připravit podle šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

1 l rybího vývaru z jakékoliv ryby
3 cibule šalotky
50 g másla
3 cl koňaku (můžete použít buď armagnac nebo brandy)
1/2 l bílého suchého vína
3 dl nejméně 30procentní smetany
sůl
pepř - nejlépe červený a celé kuličky

Postup:

1. Šalotku nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na másle. Zastříkněte armagnacem a hned poté přidejte bílé víno, které svařte na jednu třetinu.

2. Přidejte přecezený rybí vývar a opět ho svařte na třetinu.

3. Přidejte smetanu pokojové teploty a vše provařte dohromady, až vznikne omáčka. Je dobré ji solit až na závěr. Omáčku totiž hodně redukujeme a mohlo by se stát, že by tam zbylo moc soli.