Rybí omáčka velouté
Když připravujete rybu a nepečete ji rovnou vcelku, zbyde vám kost a hlava. Je škoda je vyhazovat, protože z nich můžete připravit omáčku k rybě. Říká se jí velouté. Zkuste si ji připravit podle šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.
Suroviny:
1 l rybího vývaru z jakékoliv ryby
3 cibule šalotky
50 g másla
3 cl koňaku (můžete použít buď armagnac nebo brandy)
1/2 l bílého suchého vína
3 dl nejméně 30procentní smetany
sůl
pepř - nejlépe červený a celé kuličky
Postup:
1. Šalotku nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na másle. Zastříkněte armagnacem a hned poté přidejte bílé víno, které svařte na jednu třetinu.
2. Přidejte přecezený rybí vývar a opět ho svařte na třetinu.
3. Přidejte smetanu pokojové teploty a vše provařte dohromady, až vznikne omáčka. Je dobré ji solit až na závěr. Omáčku totiž hodně redukujeme a mohlo by se stát, že by tam zbylo moc soli.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka