S Eurovizí se kola naší kariéry znovu rozpohybovala, top ten je úspěch, myslí si Patricie Kaňok Fuxová z kapely Vesna

10. červen 2023

Kapela Vesna vznikla už v roce 2016, do širokého povědomí české veřejnosti se ale šestice hudebnic dostala až díky soutěži Eurovision Song Contest. Jak vypadaly přípravy a s jakými pocity ze soutěže odcházely? Nejen na tyto otázky odpovídala zpěvačka a skladatelka Patricie Kaňok Fuxová.

„Daly jsme do toho všechno a samozřejmě na rozdíl od sportu, kde je to první místo jasné, tak v té hudbě je to hodně subjektivní. Pro nás je top ten určitě úspěch, přestože jsme si myslely na ty příčky úplně nejvyšší,“ vypráví Patricie Kaňok Fuxová.

Ještě před účastí v Eurovizi prý ale s kolegyněmi přemýšlely, že si Vesnu nechají jen jako koníček. Po útlumu během koronavirové pandemie bylo těžké kapelu znovu rozjíždět.

„Říkaly jsme si, že poslat písničku do Eurovize je ještě poslední věc, co bychom si zkusily. Ono to celé vyšlo a najednou se ta kola naší kariéry znovu rozpohybovala, mnohanásobně víc než kdy předtím. Zároveň nám to otevřelo i dveře do zahraničí.“

Patricie Kaňok Fuxová

Příběh My Sister's Crown

S úspěchem songu My Sister's Crown přišla i pozornost, která členkám Vesny tolik příjemná nebyla. Píseň ukazuje ženskou sílu, sesterství a reflektuje současné problémy ve společnosti. Zároveň má vyjadřovat podporu těžce zkoušené Ukrajiny, ne vždy to tak ale bylo pochopeno.

„Všechno to vzniklo, protože máme v kapele členky z různých slovanských zemí. Jedna z nich je i ruská pianistka Olesja Ochepovská, která žije v Praze už několik let. A názorově to máme vůči politické situaci úplně stejně, odsuzujeme ruskou agresi na Ukrajině. A jenom proto, že pochází z této země, tak spousta lidí tam začala hledat nějaké věci, které by nás shodily.“

Jak se vypořádat s hejty

Právě v této neklidné době napsala Patricie Kaňok Fuxová píseň Hej mami, která bude mít brzy i videoklip.

Lenka Vahalová a Patricie Kaňok Fuxová

„Chtěly jsme se v tom klipu vyjádřit k tomu rozdílu, jak člověka hodnotí lidi zvenčí a jaký opravdu je. A taky naznačit, jak se vypořádat s negativními komentáři, hejty a reakcemi okolí. Vlastně ustát si tu svoji cestu a tu svoji pravdu.“

Píseň Hej mami je součástí EP Muzika, které kapela vydala hned po Eurovizi. Tvorba na jednotlivých deskách se podle Patricie Kaňok Fuxové dost liší.

„Ta první deska je taková víc orchestrální, folklórní, druhá víc popová a ta třetí, co ji tvoříme, se ponese v duchu My Sister's Crown a toho EP Muzika. Jsem ráda, že jsme vlastně dostaly tady v Čechách druhou šanci a doufám, že se nám podaří vystupovat tady doma a sem tam i v tom zahraničí.“

Proč je soutěž Eurovision Song Contest nevyzpytatelná? Co by v soutěži udělaly příště jinak? A jaké jsou jejich plány do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související