Špaldový nákyp se špenátem a sýrem žervé

Na víkend pro nás fotografka Hana Major Sládková a její maminka Jana Sládková, autorky Tradiční venkovské kuchařky, připravily špaldový nákyp.

Suroviny:

500 g pšenice špaldy
2 velké hrsti ořechů
450 g mraženého nebo čerstvého špenátu
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
sůl
1 balíček sýru žervé nebo Lučina
tuk na vymazání formy
citronový pepř
3 - 5 stroužků česneku
strouhaný tvrdý sýr na posypání

Postup:

1. Špaldu vyperte a přes noc namočte do hrnce s vodou. Druhý den vodu slijte, špaldu orestujte na oleji, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a nechte asi 20 - 25 minut vařit.

2. Ořechy orestujte, čerstvý špenát nakrájejte, z mraženého vymačkejte vodu.

3. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte špenát, sůl, pepř a vše společně orestujte.

4. Přidejte žervé, prolisovaný česnek, špaldu a ořechy. Směs dobře promíchejte a přesuňte do vymazané zapékací misky.

5. Pečte asi 20 - 25 minut. Těsně před dopečením posypte strouhaným tvrdým sýrem.