Špaldový nákyp se špenátem a sýrem žervé
Na víkend pro nás fotografka Hana Major Sládková a její maminka Jana Sládková, autorky Tradiční venkovské kuchařky, připravily špaldový nákyp.
Suroviny:
500 g pšenice špaldy
2 velké hrsti ořechů
450 g mraženého nebo čerstvého špenátu
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
sůl
1 balíček sýru žervé nebo Lučina
tuk na vymazání formy
citronový pepř
3 - 5 stroužků česneku
strouhaný tvrdý sýr na posypání
Postup:
1. Špaldu vyperte a přes noc namočte do hrnce s vodou. Druhý den vodu slijte, špaldu orestujte na oleji, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a nechte asi 20 - 25 minut vařit.
2. Ořechy orestujte, čerstvý špenát nakrájejte, z mraženého vymačkejte vodu.
3. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte špenát, sůl, pepř a vše společně orestujte.
4. Přidejte žervé, prolisovaný česnek, špaldu a ořechy. Směs dobře promíchejte a přesuňte do vymazané zapékací misky.
5. Pečte asi 20 - 25 minut. Těsně před dopečením posypte strouhaným tvrdým sýrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...