Špenátová polévka s cizrnou podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
250 g mraženého nasekaného špenátu
2 stroužky česneku
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 l vody
sůl
bílý mletý pepř
120 ml smetany
250 g cizrny v konzervě
Postup:
1. Špenát nechte téměř rozmrazit.
2. V rozpuštěném másle mírně opražte mouku tak, aby vznikla světlá jíška. Odstavte nádobu z ohně a rozmíchejte jíšku se sklenicí studené vody na hladkou kašičku. Dolijte zbylou vodu, přidejte rozmražený špenát, 2 lžičky soli a přiveďte k varu.
3. Za občasného promíchání vařte polévku na mírném ohni 20 minut.
4. Z konzervy cizrny slijte přes síto nálev.
5. Do uvařené polévky prolisujte oloupané stroužky česneku a přidejte cizrnu. Polévku dosolte, opepřete a zjemněte sladkou smetanou.
6. Na talíři každou porci posypte nastrouhaným parmazánem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.