Starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik: Město musí posílit adiktologickou péči a rozšířit síť kontaktních center. Drogově závislí se stále koncentrují na Andělu

V okolí metra Anděl se pátá městská část dlouhodobě potýká s velkou koncentrací lidí bez domova a uživatelů návykových látek. Nejen o řešení této situace mluvil v pořadu K věci starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Představil také plány s Plzeňskou ulicí a fungováním městského úřadu.

V nedávné době došlo v okolí metra Anděl ke dvěma případům pobodání, na místě byl posílen dohled policejních strážníků a rozšířena zóna, kde je zakázáno konzumovat alkohol.

Městská policie Praha 5 se ale potýká s nedostatkem pracovníků. Podle Jaroslava Pašmika je také nutné systémové řešení a zajištění sítě nízkoprahových kontaktních center pro drogově závislé.

Čtěte také

„Do začátku tohoto roku jsme měli dvě centra ze tří, která v Praze byla. V tuto chvíli máme už jenom jedno, ale ti lidé se stále koncentrují na Andělu, protože to jedno centrum je nedaleko a také tam máme nedaleko podporu adiktologické péče.“

Podle starosty Prahy 5 magistrát situaci řeší a na území hlavního města by měla vzniknout další dvě centra.

„Je potřeba posílit adiktologickou péči. To znamená nejen to, že ti lidé budou mít dostupnou substituci, náhražku té drogy, ale zároveň se s nimi bude sociálně pracovat. Budou se řešit i ty problémy začlení do společnosti, protože mnoho z nich je zároveň bez domova,“ vysvětluje Jaroslav Pašmik.

Přítomnost uživatelů drog vadí obyvatelům také v parku Mrázovka, Praha 5 tedy finančně podpořila blízké kontaktní centrum Sananim a snaží se o větší udržování čistoty i bezpečnosti.

Změna Plzeňské ulice

Ideální podle starosty není ani situace na Plzeňské ulici. „Je to tranzitní tepna, která v tuto chvíli není humanizována. Potřebujeme tu dopravu nějakým způsobem zklidnit. Upravit průjezd aut tak, aby to bylo lidštější.“

K tomu bude potřeba i součinnost Dopravního podniku hl. m. Prahy, se kterým městská část jedná. „Je potřeba také posílit chodník nebo i parkování pro auta, která na něm v tuto chvíli parkují, třeba zásobování. Situace z hlediska dopravy tam není uspokojivá, život je tam docela je nepohodlný.“

S čím se na něj občané Prahy 5 nejčastěji obracejí? O jaké změny se snaží na úřadě městské části? A jaké dopravní uzavírky plánují? Poslechněte si celý rozhovor k věci.

Související