Tagliatelle s pestem z medvědího česneku s opečenou slaninou a smetanou
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík hledá při vaření inspiraci hlavně v regionu Valašska. Rád používá i suroviny, které se svými lidmi sbírá v tamních lesích a na loukách - například medvědí česnek, který použijete v dnešním receptu.
Suroviny:
330g hladké mouky
3 vejce
150 g slaniny
250 ml smetany
medvědí česnek
slunečnicový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Lístky medvědího česneku opláchněte, osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem, solí a pepřem. Pesto dejte do skleníčky a zavíčkujte. V lednici tak vydrží celý rok.
2. Do kotlíku odvážte mouku, rozklepněte 3 vejce a propracujte do hladka. Nechte odpočinout v lednici.
3. Z hotového těsta vyrobte těstoviny - pokud nemáte strojek na těstoviny, těsto nakrájejte na dlouhé nudle.
4. Uvařet těstoviny v osolené vodě.
5. Na pánví orestujte nakrájenou slaninu a přidejte uvařené tagliatelle. Podlijte smetanou a popřípadě i vodou, ve které jste těstoviny vařili.
6. Zlehka opepřete a přidejte 2 lžičky pesta z medvědího česneku. Povařte dohromady asi 2 minuty.
7. Naservírujte do talířů a posypte sýrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka