Valašská kyselica
Recepty pro tento týden jsou inspirované Valašskem a připravuje je pro vás šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík. Dnes si uvaříme valašskou kyselicu, polévku, která se často vaří při příležitosti zabíjačky.
Suroviny:
400 g uzené křížové kosti
celý pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
česnek
1 cibule
olej nebo sádlo
300g kysaného zelí
250ml smetany
50g hladké mouky
Postup:
1. Uzenou kost zalijte vodou, přidejte koření a povařte, až bude maso odpadat od kosti.
2. Přeceďte kost a koření, přidejte překrájené zelí.
3. Rozmixujte smetanu a hladkou mouku a 10 minut povařte.
4. Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte nadrobno, opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut provařte.
5. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.