Zapečená brokolice s batáty podle receptu Tomáše Vobořila
Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.
Suroviny:
500 g brokolice
500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
300 g brambor
150 g cibule
150 g sýru čedar
50 g másla
400 ml smetany 33%
3 žloutky
jarní cibulka
čerstvý tymián
česnek
pražené kusy kešu
sůl a pepř
Postup:
1. Na rozpuštěné máslo (rozehřáté) vložte najemno nakrájenou cibuli a chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a také lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte.
2. Přidejte česnek a batáty, neboli sladké brambory, a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte.
3. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při ponoření prstu nebude pálit).
4. Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici. Plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit.
5. Brokolici slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou (nebo použijte ledovou lázeň s kostkami ledu). Docílíte toho, že brokolice nebude šedá, ale krásně jasně zelená.
6. Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a čedar, promíchejte. Směs přendejte do menších zapékacích mističek či do jedné velké zapékací mísy. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C na cca 30 minut.
7. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou nebo třeba pažitkou pro odlehčení chuti.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.